onsdag 21 mars 2012

DIAGNOS Borderline


Diagnoser i all ära,

men inte alltid hjälper dom, mest förklaring på ett papper.
Piller och terapier. Kanske gör de skillnad, om du har tur. Eller är/blir du bortglömd av samhället.
Du får inte kosta något. Du är redan sjuk, du blir inte bättre...och ingen säker hjälp finns!

Om vi tittar på borderline, som bottnar i sociala, biologiska och såklart psykologiska orsaker.
Trauman. 
Du som fick diagnosen borderline pga att din barndom var sjuk och tokig. Du fick betala med att få ett tillstånd, ett liv, ett sätt, massa jobbiga känslor, det blev ditt alltihop som du bär med dig i form av en diagnos som inte ens låter trevlig, den skrämmer andra människor och kanske även dig själv. 
Inte är det rättvist? 
Går det att bota? 
Det finns fortf inget 100 koncept.

"Borderline personlighetsstörning (även kallad emotionell instabil personlighetsstörning) är relativt vanligt förekommande. En rimlig uppskattning utifrån internationell forskning är att cirka 1 % lider av dessa diagnoser. (Torgersen, 2001). Det betyder att det i Sverige bör finnas cirka 90000 personer med borderline personlighetsstörning. "

"Borderline personlighetsstörning kännetecknas av svårigheter med känsloreglering, relationsproblem, impulsivitet och låg tilltro till sig själv. Självskadebeteende är vanligt förekommande och är ofta försök att reglera starka, outhärdliga känslor. Även självmordsförsök förekommer i stor utsträckning och det finns en klart ökad risk för självmord i den här gruppen. Ca 4-10% av alla personer med borderline dör i självmord 
VERKLIGEN UPPLYFTANDE SANNING :-( (Zanarini et al 2005, Paris & Zweig-Frank, 2001). Det är upp till 50 gånger vanligare än i normalbefolkningen."

Sen kan man på nätet hitta många berättelser om hur fruktansvärt svårt och jobbigt det är att leva med någon som har borderline. 
Så det är inte bara jobbigt för den som har diagnosen.
Det är ledsamt. För j-vligt. Ja det är rent ut sagt för j-vligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar